Ale czy wiesz jak szynka ta jest produkowana, skąd dokładnie pochodzi i jakie są jej gatunki?
Produkcja prosciutto crudo ma we Włoszech długą historię. Przysmak ten był znany już w starożytnym Rzymie.
Należy dobrze osolić mięso, aby pozbyć się z niego wody i dobrze je przechować. Następnie mięso suszy się w dobrze wentylowanym miejscu. Dużą rolę odgrywa tu temperatura, wilgotność powierza i miejsce, w którym wytwarza się prosciutto. Wszystko to powoduje niepowtarzalny smak każdej szynki.
Jak mówi sama nazwa, Prosciutto di Parma pochodzi z regionu Parma, a nazwa tej szynki nie może być używana w przypadku pochodzenia szynki z innego miejsca. Wyjątkowość tego ścieśle określonego odszaru oznacza idealny klimat dający warunki do dojrzewania szynki, który nadaje jej niepowtarzalny słodkawy posmak.
Prosciutto Di San Daniele pochodzi z regionu Friuli. Do suszenia szynki istnieją tu wyjątkowe warunki, gdyż łączy się tu świeże górskie powierze z morską bryzą znad Adriatyku.
Plastry są wówczas cieńsze niż w przypadku pakowanej szynki w supermarkecie. Prosciutto najlepiej smakuje z winem, melonem, figami, gruszką, winogronami, mozzarellą lub świeżym pieczywem.