Produkowane jest we Włoszech, w regionie Veneto. Nazwa pochodzi od wioski, która leży kawałek od miasta Triest w północnych Włoszech. Wcześniej używana była nazwa od szczepu winogron, z których uprawia się wino. Od 2010 roku Prosecco oznacza tylko pochodzenie wina. Inna nazwa to Glera.
Prosecco może być spumante (musujące), frizzante (perliste) lub tranquillo (wino stołowe, bez gazu). Wino wytrawne oznacza się jako brut, średnio słodkie jako extra-dry, a najsłodsze jako dry.
Można wyczuć smak jabłka, gruszki, czasem cytrusów lub posmak miodowy, waniliowy lub słodkiej śmietanki. Po degustacji wino delikatnie rozpływa się w ustach, jest świeże i smaczne.
Spritz składa się z 3 części prosecco, 2 części aperolu (gorzki pomarańczowy likier), 1 części wody gazowanej oraz plastra pomarańczy. Bellini to mieszanka składająca się z 2 części prosecco i 1 części miąższu z białych brzoskwiń.
Można nim popijać truskawki, orzechy i desery. Wytrawną wersję prosecco można podać do owoców morza lub sushi. Aby uzyskać najlepszy smak należy spełnić dwa warunki: temperatura wina 6-9°C i wysokie wąskie kieliszki, przy których bombelki nie uciekają tak szybko.
Najlepszym Prosecco najlepiej cieszyć się będąc w bezpośrednio we Włoszech.