Wyszukaj według regionów Wyszukaj na mapie Narty we Włoszech, które pokochasz Poznaj się z Gigim Wróć na górę


Prosecco

oblibene historie mapa napiste
telefon (32) 720 60 56
PN - PT: 9.00 - 15.00
Gdzie chesz wyjechać?
Podaj lokalizację ...
Kiedy i na jak długo? 26.04. - 12.06.2025 / 1 tydzień
Kto pojedzie?4 dor.
wyszukać
lupa
 

Włoskie wino musujące PROSECCO

Oczaruj swoich gości i zaproś ich na lampkę pysznego wina Prosecco!

Produkowane jest we Włoszech, w regionie Veneto. Nazwa pochodzi od wioski, która leży kawałek od miasta Triest w północnych Włoszech. Wcześniej używana była nazwa od szczepu winogron, z których uprawia się wino. Od 2010 roku Prosecco oznacza tylko pochodzenie wina. Inna nazwa to Glera.

Prosecco może być spumante (musujące), frizzante (perliste) lub tranquillo (wino stołowe, bez gazu). Wino wytrawne oznacza się jako brut, średnio słodkie jako extra-dry, a najsłodsze jako dry.

Prosecco ma delikatny owocowy smak.

Można wyczuć smak jabłka, gruszki, czasem cytrusów lub posmak miodowy, waniliowy lub słodkiej śmietanki. Po degustacji wino delikatnie rozpływa się w ustach, jest świeże i smaczne.

Używa się go także do przygotowania popularnych drinków Aperol spritz i Bellini.

Spritz składa się z 3 części prosecco, 2 części aperolu (gorzki pomarańczowy likier), 1 części wody gazowanej oraz plastra pomarańczy. Bellini to mieszanka składająca się z 2 części prosecco i 1 części miąższu z białych brzoskwiń.

Wino musujące na toast doda elegancji każdej uroczystości.

Można nim popijać truskawki, orzechy i desery. Wytrawną wersję prosecco można podać do owoców morza lub sushi. Aby uzyskać najlepszy smak należy spełnić dwa warunki: temperatura wina 6-9°C i wysokie wąskie kieliszki, przy których bombelki nie uciekają tak szybko.

Najlepszym Prosecco najlepiej cieszyć się będąc w bezpośrednio we Włoszech.


 
 
 
ubytovani